Hvordan presentere toleransevindumodellen?

En forklaring av toleransevindumodellen kan for eksempel formuleres slik:

«Tenk deg at vi har et vindu her, vi kaller det toleransevinduet. Innenfor dette er det moderat/middels aktivering. Du kan tenke og gjøre det du skal gjøre, lære nye ting.

Når du opplever fare eller blir stresset, kan du kjenne at hjertet ditt banker, du blir kanskje varm og svett, og det kjennes som du ikke kan tenke. Da er du over vinduet. Kan du kjenne deg igjen i det eller huske situasjoner der du har hatt det sånn? Hva kjente du da? Eller i situasjoner der du kjenner deg slapp og nummen som om du er bedøvet. Da er du under vinduet. Kan du huske situasjoner du hadde det sånn? Hva kjente du da?

Du har kanskje kjent at det kan være forskjell på hvor mye som skal til for at du går ut av vinduet. Vi sier at vinduet noen dager er smalt. Dette kan være fordi du generelt ikke føler deg bra og er ekstra sårbar for å reagere på påkjenning.

Målet med arbeidet vi skal gjøre sammen nå er å hjelpe deg å holde deg mest mulig innenfor vinduet. Dette kan vi gjøre ved å finne måter å gjøre deg mindre sårbar for å bli stresset – eller utvide vinduet, som vi sier – og også finne måter du kan roe deg på når du opplever overaktivering, og måter du kan vekke deg på når du opplever underaktivering.»