Gjenopplevelse er ofte det symptomet som oppleves mest forvirrende og skremmende for traumatiserte. I en gjenopplevelse trenger tanker, bilder, lyder, lukter eller kroppslige fornemmelser fra den opprinnelige hendelsen seg på, og det oppleves som det hele skjer igjen.

Gjenopplevelse kan arte seg som minner, tanker, bilder, lyder, lukter eller kroppslige fornemmelser fra den opprinnelige hendelsen som trenger seg på. Plutselig husker personen noe, ser noe for seg, lukter eller hører noe eller kjenner noe i kroppen som ikke stemmer i situasjonen. Det fremstår som om dette oppstår helt ut av det blå, og det oppleves veldig forvirrende og skremmende.

Triggere

I en gjenopplevelse kjenner personen noe i kroppen, ser noe for seg, lukter eller hører noe som ikke har med situasjonen personen befinner seg i nå å gjøre. Det er fragmenter av den gamle opprinnelige hendelsen som trenger inn i bevisstheten. Det kan virke som om gjenopplevelser oppstår helt tilfeldig, men de er alltid trigget av noe. Triggere kan være nesten hva som helst:

  • Ytre faktorer, som steder, gjenstander, personer, lukter eller lyder som minner om den opprinnelige hendelsen.
  • Indre faktorer, noe i ens egen kropp, følelser eller tanker som minner om den opprinnelige hendelsen.
  • Relasjonelle faktorer i samhandling med andre der noe minner om opplevelser en har hatt i tidligere relasjoner. Eksempel på dette kan være ulike former for fysisk nærhet eller ulike følelsesmessige tema som har vært vanskelige.

Flashbacks og mareritt

Noen kan se for seg hendelsen som sekvenser av bilder, som å se en film. Det er dette vi kaller et flashback. Flashbacks inneholder ofte det verste øyeblikket av hendelsen eller det øyeblikket der personen forsto at det overveldende var i ferd med å skje.

Gjenopplevelse kan også forekomme som drømmer og mareritt. Drømmene er svært levende, personen våkner og har ofte problemer med å orientere seg til nåtiden. Mange synes dette er så ubehagelig at de gruer seg til å sove, og får problemer med å gå og legge seg for natten.

Se hvordan mareritt kan utarte seg hos Aamir:

Filmen viser hvordan Aamir gjenopplever hendelsen der broren døde i drømmene. Han våkner i full alarmberedskap, har problemer med å roe seg ned og orientere seg til nåtiden.

Se hvordan flashbacks kan utarte seg hos Aamir:

Aamir skal fortelle terapeuten hva som skjer når han er alene hjemme. Han ser så plutselig for seg hendelsen der hans bror blir drept. Han ser broren ligge i sanden under et pledd. Han tar tak i broren og forsøker å riste liv i ham. Han tenker «Du kan ikke dø, du kan ikke dø, du kan ikke dø». Han kjenner lukten av støv, krutt og blod. Det er som alt skjer igjen, og han har panikk.

Se hvordan flashbacks kan utarte seg hos Marius:

Marius sitter ved bordet og fosterfar skjærer brød med kniv. Marius ser plutselig for seg en annen veldig stor og skarp kniv som befinner seg i farens hender. Han ser moren stå redd og fortvilet, mens faren går mot henne. De begynner å sloss, og så ser han moren ligge på gulvet. Hun er livløs og det er politi i rommet.

Forstyrret opplevelse av tid og sted

Felles for alle former for gjenopplevelse er forvirring og forstyrret opplevelse av tid og sted. Dette har sammenheng med at kroppen aktiveres fysiologisk på samme måte som under det opprinnelige traumet, og det blir som det hele skjer igjen.

Gjenopplevelse versus ruminering?

Gjenopplevelse er noe annet en grubling over vanskelige eller skamfulle hendelser, det vi kaller ruminering. Når en grubler kan tanker og følelser oppleves påtrengende og vanskelige å komme seg ut av. Det er for eksempel vanlig å gruble mye over det som har skjedd etter overgrep. Den utsatte kan gruble over egen skyld, om andre er til å stole på osv. En gjenopplevelse er imidlertid mer konkret og sensorisk, og det oppleves som hendelsen skjer her og nå.

Oppsummering:

‣ Gjenopplevelser er bruddstykker av den opprinnelige hendelsen som plutselig trenger seg på.

 

‣ Gjenopplevelser utløses av ytre, indre eller relasjonelle triggere.

 

‣ Gjenopplevelse kan ha form som flashbacks eller mareritt.

 

‣ Felles for ulike former for gjenopplevelse er forstyrret opplevelse av tid og sted.

Referanser og videre fordypning:

  • Brewin, C. R., Gregory, J. D., Lipton, M., & Burgess, N. (2010). Intrusive images in psychological disorders: characteristics, neural mechanisms, and treatment implications. Psychological Review, 117(1), 210–32. doi:10.1037/a0018113)
  • World Health Organization. (1992). The ICD-10 classification of mental and behavioural disorders: clinical descriptions and diagnostic guidelines. Geneva: World Health Organization
  • American Psychiatric Association (2013): Diagnostic and statistical manual of mental disorders, fifth edition. DSM-5.